Újabb előrelépés az uniós intézmények akadálymentesítésében a fogyatékkal élők számára - Elindult az első jelnyelvi tanfolyam az Európai Parlamentben

Téma: 

Kósa Ádám, az Európai Parlament egyetlen siket képviselője ma ellátogatott az intézmény által szervezett jelnyelvi tanfolyamra. A kurzus egyedülálló az uniós intézmények történetében. "Az első ilyen jelnyelvi tanfolyam megszervezésével az EP bizonyította, hogy valóban tenni kíván a fogyatékkal élők akadálymentesítésének érdekében. Továbbra is sürgetem az EU intézményeit, hogy tegyenek további lépéseket a fogyatékkal élő személyek számára az információkhoz való jobb hozzáférés megteremtése érdekében" - mutatott rá Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, a 2011-ben elfogadott, a fogyatékossággal élő személyek mobilitásáról és befogadásáról szóló jelentés készítője.

A jelnyelvi kísérleti projektet a Parlamentárium Szakmai Képzési Osztálya és a Látogatói Központ szervezte. A képzés hivatalosan az elmúlt év november 13-án indult és egy 60 órás kurzust foglal magába, mely idén március 31-ig tart. A jelnyelvi infokommunikációs elektronikus alkalmazással kapcsolatos projektet pedig Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, valamint Kósa Ádám és Kuhn Werner Európai Parlamenti képviselők kezdeményezték 2012. november 20-án, Strasbourgban. Kósa Ádám jelnyelvet használó képviselő a látogatás során egyeztetett a tanfolyam oktatójával és résztvevőivel. "Örömmel tölt el, hogy az Európai Parlament megfelelően reagált a fogyatékos emberek igényeire: másfél évvel a fogyatékos emberek befogadásáról szóló jelentésem elfogadását követően jelnyelvi képzés indult a Parlament látogatóit fogadó személyzet számára" - mondta el a néppárti képviselő. A tanfolyam szervesen illeszkedik abba a folyamatba, hogy erősödjön a jelnyelvet használó emberek információkhoz való hozzáférése. Kósa Ádám kiemelte: "Több, mint 750.000 euró értékű innovatív és infokommunikációs kísérleti projekt segítségével pedig a 2014-es választásokra még teljesebbé válhat a siket és nagyothalló emberek akadálymentesítése". "Büszke vagyok, hogy az Európai Parlament, az európai polgárok képviseletének legmagasabb és legdemokratikusabb szerve gyorsan és látványosan reagált az európai akadálymentesítési kihívásokra, de szükség van még további lépésekre is" - zárta szavait Kósa Ádám, az EP Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának elnöke.

Kapcsolódó cikkeink

Shutterstock

Kisfilmet tett közzé Facebook-oldalán a kormány a magyar jelnyelv napja alkalmából hétfő reggel. Az Országgyűlés a SINOSZ kezdeményezésére, a jelnyelvi törvény elfogadásának évfordulója alkalmából 2017-ben nyilvánította november 9-ét a magyar jelnyelv napjává.

MTI Fotó Kovács Tamás

Jelenleg kilencven kormányablakban érhető el a Kontakt jelnyelvi szolgáltatás, várhatóan májusra valamennyi kormányablakban és okmányirodában akadálymentesen intézhetik ügyeiket a hallássérültek – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős...

MTI Fotó

Július elsejétől a kormány megtéríti a KRESZ tanfolyam és vizsga díját is a húsz évnél fiatalabbaknak.

2021. január 27., szerda, Angelika