Újra elutasította a migrációs kvótákat Csehország

Téma: 

Csehország továbbra is elutasítja a kötelező menekültkvótákat, és felhívja a figyelmet arra, hogy a problémákat ott kell megoldani, ahonnan a migránsok származnak.

A cseh parlament, a kormány és az illetékes minisztériumok vezetői, akik Milos Zeman államfő meghívására szerdán a Hradzsinban tárgyaltak az ország külpolitikájáról, egyetértettek abban, hogy a kötelező menekültkvóták elutasítása helyes. Ugyanakkor szükségesnek tartják, hogy nagyobb és hatékonyabb segítséget nyújtsanak azoknak a régióknak, ahol konfliktusok vannak, amelyek illegális migrációhoz vezettek.
 

Csehország továbbra is szorgalmazni fogja, hogy a közös európai menekültbefogadási rendszer olyan értelemben módosuljon, hogy a jövőben meggátolja a visszaéléseket – olvasható abban a közös nyilatkozatban, amelyet a mintegy kétórás találkozó után az elnöki sajtiroda hozott nyilvánosságra. A korábban jelzett sajtóértekezletre végül egyetlen politikus sem érkezett meg.

A cseh politikai vezetők továbbá egyetértettek abban, hogy nem szűntek meg az okok, amelyek miatt az Európai Unió Oroszország ellen büntetőintézkedéseket vezetett be, és egybehangzóan támogatták, hogy Csehország izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezze át. Megerősítették, hogy Milos Zeman államfő az ősszel hivatalos látogatást tesz Izraelben.

A legfelsőbb cseh politikai vezetők találkozójáról hiányzott Milan Stech, a szenátus elnöke, aki franciaországi látogatáson tartózkodik. Stech kérését, hogy a találkozón a felsőház első alelnöke helyettesítse, az államfő elutasította. A prágai sajtó felhívta a figyelmet arra, hogy Stech az utóbbi időben többször nyíltan bírálta az államfőt, minek következtében kettejük korábban igen jó viszonya nagyon megromlott.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

MTI-fotó Szigetváry Zsolt

Magyarország megvédése nem a NATO és nem is az Európai Unió feladata, hanem a miénk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országház Kupolacsarnokában, a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén.

2019. július 18., csütörtök, Frigyes