Ukrajna saját hibájából nem közeledik az unióhoz és a NATO-hoz

Téma: 

Nem Magyarország tett barátságtalan lépéseket Ukrajnával szemben, hanem fordítva. Ukrajna saját hibái miatt nem tud közeledni az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, ehhez Magyarországnak semmi köze – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

A tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár, Menczer Tamás arra reagált, hogy Orbán Viktor kormányfőnek Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban mondott „barátságtalan” kijelentései miatt bekérették az ukrán külügyminisztériumba Pap László Csaba rendkívüli követet, magyar ügyvivőt.
 
EPA
 

Az államtitkár közölte, a miniszterelnök a valóságról beszélt Tusnádfürdőn, emiatt Ukrajna nem tehet szemrehányást Magyarországnak.

Nem Magyarországon, hanem Ukrajnában döntöttek olyan oktatási törvényről, amely ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatását. Ukrajnában veszélyben vannak a kisebbségek már meglévő, szerzett jogai, ez azt jelenti, hogy Ukrajna szembemegy a nemzetközi kötelezettségvállalásaival, az EU–Ukrajna társulási megállapodással és a NATO-felkészülési tervvel – tette hozzá.

Menczer Tamás megjegyezte, a magyar kisebbség elleni nyílt támadás ellenére Magyarország továbbra is korrekt Ukrajnával szemben, a közelmúltban adományozott több tonna klórt Kárpátalja megyének azért, hogy az ivóvízellátás továbbra is biztosított legyen.

„Elvárjuk, hogy Ukrajna a nemzeti kisebbségektől elvett jogokat adja vissza, a jogfosztott állapotot szüntesse meg” – jelentette ki az államtitkár.

Forrás: hirado.hu, KKM

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

Katonai támogatást kért országa számára az oroszbarát szeparatisták elleni harchoz a NATO-tól és az Európai Uniótól az ukrán külügyminiszter.Közben Ukrajna elismerte a határának közelében veszteglő orosz járműoszlop küldetésének humanitárius jellegét.

Fotó: Juhász Regina

Hamarosan véget ér a Nemzetek Sajtversenye, és úgy tűnik a magyar indulót senki sem fogja lekörözni.

Az amerikaiak megpróbálták félrevezetni a szövetségeseket?A NATO katonai hírszerzési információi, miszerint Oroszország Ukrajna megtámadására készült volna, nem feleltek meg a valóságnak – közölte a francia katonai hírszerzés főnöke, Christophe Gomart még...

2021. június 24., csütörtök, Iván