Ukrán nacionalistákat vett őrizetbe az orosz titkosszolgálat

Téma: 

Őrizetbe vette Jobboldali Szektor nevű ukrán nacionalista szervezet négy tagját az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB); azzal gyanúsítják őket, hogy pokolgépes merényletekre készültek a Moszkva által márciusban bekebelezett Krímben.

 

A szervezet tagadja a vádat. Az FSZB két gyújtogatással is vádolja a négy férfit, ezeket még áprilisban követték el a fekete-tengeri félszigeten derül ki az orosz titkosszolgálat pénteki közleményéből.

A közlemény szerint a gyanúsítottak tagjai voltak annak a csoportnak, amely két pokolgépes merényletet akart elkövetni a győzelem napi ünnepségeken a Krímben, a házukban robbanóanyagot és fegyvereket is találtak.Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a Jobboldali Szektor őrizetbe vett tagjai között van Oleh Szencov filmrendező is. Ő még május 11-én került rács mögé, mert szintén terrorcselekmények elkövetésével vádolják. Ismerősei szerint a rendező az egységes Ukrajnáért küzdő mozgalmat támogatta, és semmilyen törvénytelenségben, főként terrorcselekmény elkövetésében nem vett rész.A Jobboldali Szektor jelentős szerepet játszott az oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics megdöntéséhez vezető eseményekben, és gyakran vádolják őket orosz vezetők és médiumok különböző bűncselekmények elkövetésével.

title]A szervezet kijevi irodájában közölték: ellenőrzik, hogy az őrizetbe vett férfiaknak van-e közük a Jobboldali Szektorhoz, és égbekiáltó hazugságnak nevezték, hogy a szervezet hasonló támadásokban venne részt."A Jobboldali Szektor az ukrán törvényeknek megfelelően működik" közölte Artem Szkoropadszkij, a szervezet sajtótitkára, aki szerint a Jobboldali Szektor soha nem tervezett, nem tervez és nem is fog tervezni terrorcselekményekben való részvételt.Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint az FSZB Szimferopolban, Szevasztopolban és Jaltában elkövetett támadások ügyben nyomoz, ezeknek elektromos távvezetékek és vasúti hidak voltak a célpontjai.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Az április 8-ai országgyűlési választásra 205 megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, 18-at a levélszavazatok ellenőrzésére, 90-t a külképviseletekre, 97-et az egyéni választókerületi székhelyekre a levélszavazatok gyűjtésére szolgáló urnák...

AP

Újabb tizennégy kulturális helyszínt vett fel a világörökségek listájára az UNESCO világörökségi bizottsága Bakuban zajló soros ülésszakán szombaton.

Vémi Zoltán

Tavaly 6,2 millió hektoliter sört értékesítettek a magyar piacon a nagy sörgyárak, a kisüzemi főzdék közel 100 ezer hektolitert - közölte a Világgazdaság.

2020. november 27., péntek, Virgil