Február 2.: mit ígérnek a medvék?

Írta: Németh Csaba , - Frissítve: 31st January, 2013 - 9:22pm

Téma: 

Február másodikához, Gyertyaszentelő napjához több szokás is kötődik. A Gyertyaszentelő nevet a keresztény egyház ünnepéről kapta, ám a néphagyomány legismertebb szokása szerint ezen a napon a medvék, mint időjósok jelzik a tavasz közeledtét.

A tavaszvárás Eurázsiában és Észak-Amerikában is különféle állatokhoz medvéhez, farkashoz, borzhoz, mormotához kötődő népszokás. Van egy mondás is, mely szerint Gyertyaszentelőkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy a nap süssön. A legismertebb időjósok ilyenkor azonban kétség kívül a medvék. Az Erdélyből származó népi hiedelmet Jókai Mór tette közismertté Az új földesúr című regényében. Ha a medve előbújik téli álmából a barlangból, és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik, mert hosszú lesz még a tél. Ha azonban borongós, zimankós idő van, akkor már közel a tavasz, mert az utolsó mérgét adja ki a tél. A medvék valódi téli álmot nem alszanak, a késő ősztől tél végéig tartó nyugalmi időszak alatt gyakran felébrednek, enyhébb időben, akár elő is bújnak táplálékot keresni.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark medvéi, Forgó Dorka és Füles Borka is ezt a nyugalmi időszakukat töltik most, december első napjai óta ki sem dugták orrukat a barlangjukból. Ezért kíváncsian várjuk, vajon február másodikán előjönnek-e, hogy megjósolják a várva várt tavasz közeledtét? A Miskolci Állatkert február 28-ig még kedvezményes jegyárakkal várja látogatóit, így érdemes kilátogatni február másodikán is, megnézni, hogy előjönnek-e a medvék - olvasható Miskolc város weboldalán.

Kapcsolódó cikkeink