Igazságügyi szakértőhöz fordult a miskolci strandberuházás miatt a Hajdúép

Közjegyző által kijelölt igazságügyi szakértőhöz fordult a Hajdúép Kft., a cég szerint ugyanis mondva csinált okok miatt bontotta fel velük a miskolci Selyemréti Strandfürdő építéséről szóló szerződést a borsodi megyeszékhely kizárólagos tulajdonában lévő Miskolci Turisztikai Kft. - mondta Tutor Lóránt, a társaság ügyvezetője kedden, miskolci sajtótájékoztatóján.

A turisztikai kft. június 8-án bontotta fel a városi strand építésére az elmúlt év október 21-én kötött szerződését a közbeszerzési pályázaton nyertes Hajdúép Kft.-vel, mert álláspontja szerint a cég, a város érdekeit veszélyeztetve, nem tartotta be a vele kötött szerződés rendelkezéseit. Pásztor Imre, a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt. szóvivője a szerződésbontáskor azt közölte: Miskolc nem engedheti meg, hogy olyan strandja épüljön, amely nem megfelelő minőségű, és így a támogatási összeg lehívása is veszélybe kerülhet a kivitelező magatartása miatt.

A csaknem 900 millió forint értékű, zömmel uniós forrásból megvalósuló munka a szerződésbontás miatt 70 százalékos készültségi fok mellett leállt, és az már biztos, hogy ebben az évben nem fejeződik be, holott azt a tervek szerint júliusban át kellene adni.

Tutor Lóránt leszögezte: nem veszélyeztették a város érdekeit. Meglátása szerint a megrendelőnek nem volt fontos, hogy még az idén átadják a létesítményt, ezért kreáltak egy olyan indokot, amely alapján felbontották a szerződést.

Az indokot részletezve az ügyvezető elmondta: nem az eredeti tervdokumentumok szerinti csemperagasztót és csempét használtak volna fel, ám a változtatást egyeztették, és ezzel a megrendelő is egyetértett. Hozzátette: olyan anyagokkal dolgoztak, illetve olyan anyagokat rendeltek meg, amelyek máshol - például a sanghaji úszó világbajnokság medencéinél, vagy a Miskolc-tapolcai barlangfürdőnél - már beváltak.

Tutor Lóránt a sajtótájékoztatón közölte: Miskolc természetesen elállhat a szerződéstől, ám a kivitelező ezzel együtt is tudatni akarja álláspontját. A cég az elmúlt másfél évtizedben több beruházást is befejezett, idő előtt soha nem kellett levonulnia a munkaterületről. A mostani eset rontja hitelüket, és ez "kártérítés benyújtására is okot adhat", ugyanakkor legfontosabbnak igazuk bizonyítását jelölte meg, ezért is fordultak igazságügyi szakértőhöz.

A miskolci projekt terve szerint a strandfürdő területén - uniós forrásból és banki hitelből - megépül egy 5 egységből álló termálvizes, feszített víztükrű, vízvisszaforgató-szűrő rendszerű, összesen 1728 négyzetméter vízfelületű medencecsoport, lesz újra dögönyöző, valamint épül egy 25 méteres úszómedence, csúszdamedence, egy élményelemekkel felszerelt 3 tagú gyermekmedence spirál alakú gyerekcsúszdával, valamint ülőmedence pezsgőággyal.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Vajda János

Az Európai Bizottsághoz fordult a miskolci közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat miatt az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), azt kérve, figyelmeztesse a magyar hatóságokat, hogy tartsák be kötelezettségeiket...

foto:hgysz

Több gyermek kórházba került, miután egy miskolci gyógyszerész egy adag kúp készítése közben valószínűsíthetően felcserélt két hatóanyagot – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerdán az MTI-vel.

MTI Fotó

Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult az Országgyűlésben előző héten elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosítás ügyében – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma