Környezetbarát autóelektronikát fejlesztenek Miskolcon

Újabb autóipari kutatások kezdődtek a Miskolci Egyetemen. A programot az Európai Unió több mint 600 millió forinttal támogatja. A cél az autóelektronika forradalmasítása. Elsősorban az autóipar lehet a haszonélvezője annak a kutatási programnak, amely most indult el a Miskolci Egyetemen (ME). A korábban bejelentett kutatási területeken túl ezúttal az úgynevezett forraszanyagok fejlesztése a cél. A munkában részt vevők azt akarják elérni, hogy a ma még gyakorta használt ólomötvözetek helyett környezetbarát, de tartós anyagokat alkalmazzanak az autóelektronika gyártásánál - írja a Népszabadság.

Kékesi Tamás professzor, a program szakmai vezetője tájékoztatóján elmondta: a szórakoztató elektronikában már régóta ólommentes anyagokat használnak a különböző szerkezeti elemek összeforrasztásához. A járműipar azonban haladékot kapott az Európai Uniótól, mivel a ma ismert környezetbarát forraszanyagok kevésbé bírják a komolyabb igénybevételt, amelyek ezáltal megbízhatatlanná tennék és teszik az elektronikát. Ez lenne a most elindult kutatási program egyik célterülete, vagyis olyan forraszanyagok, technológiák kutatása és alkalmazhatóságának vizsgálata, amelyek minden tekintetben egyformán megfelelnek a működési és tartóssági elvárásoknak, a nagy igénybevételnek, valamint a környezetvédelmi elveknek.A professzor hozzátette: az autó értékének immár meghatározó része az elektronika, ezért fontos, hogy ezek az alkatrészek 10 év után is megfelelően és megbízhatóan működjenek. A másik célterület az autók hűtési rendszere, amelynél a most alkalmazott forrasztások élettartamát a magas hőmérséklet csökkentheti. Kékesi Tamás kiemelte: tiszta technológiákat szeretnének létrehozni, amelyek esetében a melléktermékeket is fel lehet dolgozni. A Miskolci Egyetemen elkezdődött kutatásban még másik két intézmény, a szintén miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft., valamint az MTA debreceni Atommagkutató Intézete (Atomki) vesz részt. Fülöp Zsolt, az Atomki igazgatója érdeklődésünkre elmondta: magas színvonalú berendezéseik sokrétű vizsgálatok lebonyolítására alkalmasak, így például a forraszanyagok kutatásában is szerepet tudnak vállalni. Ezért is kérte fel őket a ME a programban való részvételre. Gácsi Zoltán, a kutatás legjelentősebb részét felvállaló műszaki és anyagtudományi kar dékánja kiemelte: a campuson négy hasonló program eredményeként immár kétmilliárd forint értékű kutatómunka zajlik. Dobróka Mihály, a ME rektorhelyettese mindehhez azt fűzte hozzá, hogy a kutatásokkal sokat nyernek a magyar autóipari beszállítók, különösen azok, amelyek a térségben működnek.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Vajda János

Bölcsődét és Esély otthon adott át, valamint bölcsőde alapkövét helyezte el kedden két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a családokért felelős tárca nélküli miniszterként október 1-jén hivatalba lépő Novák Katalin, a Fidesz alelnöke.

MTI Fotó Bruzák Noémi

Itthon egyre többen döntenek úgy, hogy idén inkább belföldön nyaralnak. A szálláshelyek sokfelé szinte teltházzal üzemelnek, és folyamatosak a fejlesztések is.

1030 milliárdból fejlesztenék a megyét

Dr. Mengyi Roland a megyeházi sajtóreggelin emlékeztetett rá: a megyei önkormányzat feladata, hogy komplex gazdasági tervbe integrálja felmerülő fejlesztési igényeket. A gazdasági programnak idén tavaszra kell elkészülnie.

Kerekes székes embert raboltak ki Miskolcon szombaton, a bűncselekménnyel gyanúsított 40 éves helybéli asszonyt elfogták - tette közzé a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján vasárnap.

2020. december 4., péntek, Borbála,Barbara