Mancsra emlékezünk – túlélők köszönhetik életüket a hős kutyának

A miskolci speciális mentők kutyájának, Mancsnak különleges képességei voltak: vízfelszín alatti holttestet is tudott jelezni, a romok alatt rekedt emberekről jelezte, hogy életben vannak-e még vagy már meghaltak. Ez a képessége tette különösen alkalmassá Mancsot a földrengések utáni mentéseknél a túlélők eredményes keresésére.

A Mancs névre keresztelt kutya a miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyája volt. A kutyát hős tettei emelték világhírűvé, ugyanis Mancs a világ több pontján is segített mentőakciókban.

MTI Fotó Illyés Tibor

Mancs 1998 és 2005 között a világ számos nagy természeti katasztrófájánál, többek között Egyiptomban, Görögországban, Indiában, Olaszországban, Kolumbiában, Venezuelában, Salvadorban, Algériában, Tajvanon, Romániában Ukrajnában vagy Szlovákiában is kutatott túlélők és áldozatok után – olvashatjuk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál, a Boon.hu oldalán.

Mancs története 1994-ben kezdődött, ugyanis tizenegy alomtársával együtt ekkor látott napvilágot. Gazdáját ő maga választotta ki, amikor nadrágszárába kapaszkodott. A németjuhászoknál gyakorta előforduló betegséget állapítottak meg hat hónapos korában Mancsnál, ennek következtében nem tudta használni egyik hátsó lábát. Szerencsére néhány hónapon belül orvosolni tudták ezt a rendellenességet egy a csípőficamos gyerekeknél használt kengyelből kialakított eszköz segítségével. Innentől már nem volt akadály, ami megállította volna Mancsot.

Gazdájával, Lehóczki Lászlóval több sikeres mentőakcióban is részt vett. Igazán híressé 1999-ben vált, amikor a Törökországban található Izmit városát földrengés rázta meg.

Minden idők legsúlyosabb törökországi földrengése 17 000 halálos áldozatot követelt, közel 250 000 épület omlott össze vagy rongálódott meg. A katasztrófát követően 21 ország mentőcsapatai érkeztek a helyszínre, hogy a romok alatt rekedtek és a sebesültek mentését megkezdjék. Sok embert sikerült kimenteni, de az idő gyorsan telt, és több, mint 72 órával a rengések után már nagyon lecsökkentek az esélyek arra, hogy még élők kerülnek elő a törmelékek közül – olvashatjuk a Kutyabarát.hu-n. A miskolci mentőcsapat és Mancs azonban nem adta fel.

Mancs egy életben lévő hároméves kislányt talált meg a romok alatt a katasztrófát követően 82 órával.

Rajta kívül egyetlen kutya sem jelezte a romok alatt fekvő kislányt.

A miskolci speciális mentők kutyájának, Mancsnak különleges képességei voltak: vízfelszín alatti holttestet is tudott jelezni, a romok alatt rekedt emberekről jelezte, hogy életben vannak-e még vagy már meghaltak. Ez a képessége tette különösen alkalmassá Mancsot a földrengések utáni mentéseknél a túlélők eredményes keresésére.

A hős kutyának még életében szobrot állítottak 2004-ben Miskolc belvárosában.

Mancs 2006 októberében tüdőgyulladást kapott, az elején úgy tűnt, hogy felépül, úgy látták hatnak a gyógyszerek, és a kutya étvágya is kezdett visszatérni. Később azonban állapota rohamosan leromlott, állatkórházba szállították, ahol infúziót kapott, ám már menthetetlennek látszott. Amikor levették az asztalról, összecsuklott és keringése összeomlott, október 22-én jobblétre szenderült.

Forrás: hirado.hu

Kép: Mancs a Fővárosi Állat- és Növénykertben rendezett gyermeknapi programon is részt vett, Budapest, 2005. május 29. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Kapcsolódó cikkeink

http://beagle-club.hu/

Lehóczki László, a Miskolci Speciális Felderítő- és Mentőcsoport vezetője a Mancs mentőkutya emlékére tartott, "Ne hagyjuk, hogy meghamisítsák Mancs és a mentőcsoport történetét!" elnevezésű demonstráción és megemlékezésen Miskolcon, a Szinva teraszon, Mancs szobránál 2015....

MTI Fotó Sóki Tamás

Minden készen áll arra, hogy megkezdődhessen az aratás, amely elé jó reménységgel nézünk – fogalmazott Nagy István agrárminiszter vasárnap Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitin.

Forrás: II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár

 

Kép: Forrás: II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár

 

EPA/Raminder Pal Singh

1947. augusztus 15-én kiáltotta ki függetlenségét a brit uralom alól India. Az egykori koronagyarmat vallási alapon történő felosztása százezrek életét követelte.

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez