PESTI SRÁCOK: Vezetők likvidálásáról posztolgat a miskolci MSZP-s – A Fidesz–KDNP bocsánatkérésre és lemondásra szólította fel

 

 

SZERZŐ: PESTISRÁCOK.HU

KÉP: PESTISRÁCOK.HU

 

boon.hu Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál pénteki cikkében számolt be arról, hogy Bartha György, a miskolci Velünk a Város frakció MSZP-s képviselője Facebook-oldalán azt írta: „Az aztékok és az inkák járvány idején feláldozták isteneiknek a vezérüket. Most nem célozgatni akarok, csak egyszerűen szép szokás volt.” Érdemes megjegyezni, hogy a bejegyzés jól láthatóan elnyerte a volt szocialista belügyminiszter, Lamperth Mónika tetszését is, hiszen egy „vicces” smileyval reagált párttársa mondataira. Beszédes az is, hogy a baloldalon senki sem határolódott el a képviselő kijelentéseitől, beleértve a miskolci polgármestert és a szivárványkoalíció országos vezetőit is. A helyi Fidesz–KDNP frakció közleményben reagált az esetre.

A miskolci Velünk a Város frakció MSZP-s képviselője a következő posztot tette közzé a Facebookon:

 

Az aztékok és az inkák járvány idején feláldozták isteneiknek a vezérüket. Most nem célozgatni akarok, csak egyszerűen szép szokás volt.

Egy kommentben megjegyezték, hogy nem korrekt Veres Pál polgármestert így támadni, mire a képviselő ezt a választ adta:

Nem polgármester úrra gondoltam.

Kimondottan névvel nem szerepel, de sejthető, hogy kire gondolt az MSZP-s képviselő. A bejegyzés olyannyira elnyerte a volt szocialista belügyminiszter, Lamperth Mónika tetszését is, hogy egy „vicces” smileyval reagált párttársa mondataira.

 

Az Észak-Magyarország szombati lapszámában is foglalkozik az esettel. Cikkükben hangsúlyozzák: eddig senki sem határolódott el az emberáldozatot éltető poszttól, és Bartha György sem kért bocsánatot a már országos botrányt okozó kijelentései miatt. A szocialista politikus egyszerűen a poszt eltüntetésével próbál meglépni a felelősségre vonás alól – jegyezték meg.

Mivel a miskolci baloldali szövetség tagjai között szerepel az MSZP, a DK és a Jobbik is, ezért a lap a miskolci szivárványkoalíció vezetőin kívül az érintett pártok országos vezetőit is megkérdezték, hogy elhatárolódnak-e a politikus szélsőséges kijelentéseitől. Az Észak-Magyarország az országos politikusok közül név szerint is megemlítette Gyurcsány Ferencet, Jakab Pétert, Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest, akik mélyen hallgattak, vagyis nem találtak semmiféle kivetnivalót a Facebook-posztban. A Fidesz–KDNP miskolci képviselőcsoportja ugyanakkor közleményben reagált az MSZP-s politikus kijelentéseire, amelyben a következőket írják:

A Fidesz-KDNP miskolci frakciója megdöbbenve értesült a sajtóból Bartha György baloldali önkormányzati képviselő nyilvános facebook-bejegyzéséről, amelyben vezetők likvidálásáról posztolt. Véleményünk szerint semmilyen agresszív cselekedetnek, erre való utalásnak és az emberi méltóságot kirívóan sértő kijelentéseknek, politikától függetlenül nincs helye a közéletben. Frakciónk ebben a helyzetben vélelmezi a képviselői méltatlanságot, s ezzel kapcsolatban arra kéri a miskolci városvezetést és Veres Pál polgármester urat, hogy vizsgálja ki az országos közfelháborodást keltő ügyet. Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzati képviselőjét nyilvános bocsánatkérésre szólítjuk fel! Amennyiben ez nem történik meg, akkor le kell mondania közgyűlési mandátumáról és távoznia kell a miskolci közéletből!

A botrány kapcsán ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a lapnak úgy fogalmazott: a véleménynyilvánítás ugyan kitüntetett szerepet tölt be az alkotmányos alapjogok hierarchiájában, de nem korlátlan, ezért a véleménynyilvánítás sem sértheti más ember emberi méltóságát. Az erkölcsi határról szólva pedig azt mondta:

A közéleti szereplőkkel, köztisztséget viselőkkel szemben fokozott elvárása példamutatás az állampolgárok irányába. A politikai ellenfelek halálának burkolt kívánása, feláldozandó azték és inka vezérekhez történő hasonlítása bizonyosan kívül esik a civilizált politikai vita keretein.

Forrás: boon.hu, Észak-Magyarország; Fotó: Facebook

SZERZŐ: PESTISRÁCOK.HU

KÉP: PESTISRÁCOK.HU

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Vajda János

Az MSZP miskolci irodája előtt a párt ott parkoló személyautójának szélvédőjére valaki újságból vagy szórólapokból kivágott betűkből keddre virradóra azt a feliratot írta, “Így jár minden ávós!”, az iroda ajtaja elé egy megnyúzott kutyatetemet helyeztek.

Miskolci MSZP: a Fidesz és a Jobbik negatív kampányt folytat

A Magyar Szocialista Párt miskolci szervezete arra szólította fel a Fidesz és a Jobbik helyi szervezetét, hogy hagyják abba negatív kampányukat, amely azután indult el, hogy a "demokratikus ellenzék" Pásztor Albertet, a város volt rendőrkapitányát indítja...

Magyarország biztonságos és semmiféle veszély nem fenyegeti az itt élő romákat - ezt állapította meg a kanadai kormány. Miskolcon plakát és rádiós reklám kampányt indítanak

Válasz az MSZP 2014. február 10-én tartott miskolci sajtótájékoztatójára

Bartha György szocialista önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón, körültekintő tájékozódás hiányában, a valóságot elferdítő megállapításokat tett.

2021. június 24., csütörtök, Iván