Romlott a levegő minősége az utóbbi napokban Miskolcon

Szmogriadó elrendelésére ugyan még nincs szükség Miskolcon, de  a levegő szennyezettsége az esti és a hajnali órákban többszörösen meghaladhatja az egészségügyi határértéket. Ebben az időszakban a gyerekek, légzőszervi betegségben szenvedők, idősek lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

 

A délelőtti és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, sétálni, a szabadban tartózkodni. A levegő minősége, az előrejelzések szerint, várhatóan vasárnaptól javul majd.

 

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por veszélyt jelent a lakosság egy részére, így a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.

A riasztási fokozatot akkor kell elrendelni, ha két városi mérőállomáson egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Komka Péter

Az északi és az északkeleti országrészben több helyen is romlott a levegő minősége a magas szálló por (PM10) tartalom miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szombaton az MTI-vel.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az elmúlt huszonnégy óra mérési adatai szerint Pécsen veszélyes, további kilenc városban, köztük Budapesten egészségtelen a levegő-egészségügyi helyzet a magas szállópor-koncentráció miatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a...

MTI Fotó Balázs Attila

A napokban kapják kézhez januári, emelt alapbérüket az egészségügyi szakdolgozók – mondta el az egészségügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

2021. június 24., csütörtök, Iván