Szijjártó Péter: „Miskolcnak fontos szerepe van az autóipar forradalmi átalakulásában”

 Szijjártó Péter jelenlétében helyezték el a GS Yuasa miskolci akkumulátorgyárának alapkövét.

 

Tavaly jelentették be, hogy A Miskolci Déli Ipari Parkban építi fel első európai gyárát az akkumulátorok gyártásában a világban élen járó japán GS Yuasa International Ltd.

A társaság 8,8 milliárd forint értékű miskolci beruházását a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti és a 2019. őszétől működő gyár több mint félszáz embert foglalkoztat majd.
 
 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az alapkőletételen arról szólt, hogy ez a beruházás is bizonyítja, hogy a világ autóipara forradalmi átalakulás közben van, hiszen ma már az elektromobilitás, az önmagukat vezető autók és a környezetvédő technológiák nem a jövő, hanem a jelen. A miskolci beruházás is jelzi, hogy a városnak komoly szerepe van az autóiparban végbemenő átalakulásban.
 
 

„Azt senki nem vitatja, hogy Magyarország az autóipar hagyományos korszakában már az európai autógyártás egyik fellegvárává nőtte ki magát. Csak tavaly az autóipar teljesítménye nemzetgazdasági rekordot döntött, meghaladta a 8 ezer milliárd forintot, és 175 ezren dolgoznak az ágazatban” – fogalmazott. A miniszter elmondta: „A miskolci gyárban olyan új, innovatív technológiával készülő akkumulátorokat gyártanak majd, amelyek biztosítják, hogy az új digitális autóipari korszakban is meghatározó szereplők legyünk. Az itt előállított termékeket külföldön értékesítik, Európa legnagyobb és legerősebb autógyártói számára.”

 

 

Miskolcot dícsérte

Osamu Murao, a GS Yuasa Ltd. elnök-vezérigazgatója elmondta, az első ütemben 60 ezer négyzetméteres csarnok épül, amely később 140 ezer négyzetméteresre bővíthető. Miskolcon lítiumionos akkumulátorokat gyártanak majd, amelyeket elektromos és hibrid meghajtású autókhoz is használhatnak. A cégvezető Miskolcról elmondta, jól szervezett az infrastruktúrája, képzettek az itteni szakemberek.

Kuni Sato, Japán Magyarországra akkreditált nagykövete, Csöbör Katalin a térség fideszes országgyűlési képviselője és Kriza Ákos, Miskolc polgármestere egyaránt a beruházás jelentőségét méltatta, és szóltak arról is, hogy ez is jelzi: Miskolc a régió legdinamikusabban fejlődő ipari központja.

 

Kapcsolódó cikkeink

Shutterstock

Forradalmi változást hoz a magyar pénzforgalomban az azonnali fizetés márciusi elindulása Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint, ami az ország versenyképességének is további lökést ad majd.

Testvérvárosi megállapodást írt alá kedden a törökországi Kayseri és Miskolc.

A börtönlelkészségnek élet-, család- és országmentő szerepe van - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Magyar Testvéri Börtöntársaság ünnepi konferenciájának nyitó áhítatában csütörtökön a Parlamentben.

Telefonon tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor és a novemberben megválasztott következő amerikai elnök.

2020. július 10., péntek, Amália