Törököt fogtak - Kayseri testvérvárosa lett Miskolcnak

Testvérvárosi megállapodást írt alá kedden a törökországi Kayseri és Miskolc. Az ünnepi eseményen Mehmet Özhaseki Kayseri főpolgármestere és Kriza Ákos, Miskolc polgármestere arról beszélt, hogy szoros és hosszú távú együttműködésben bíznak, elsősorban a gazdaság, de a kultúra, az oktatás és a sport terén is. A dél-korai Asan után Kayseri már a második olyan testvérvárosa lett Miskolcnak, mellyel a város – a kormány szándékaival összhangban – kelet felé nyit.

Az eseményen elhangzott, Törökország 6. és Magyarország 4. legnagyobb városa Kiss Gábor isztambuli főkonzul közbenjárásával vette fel a kapcsolatot egymással mintegy 10 hónappal ezelőtt.
– A mai nap, a két város közötti testvérvárosi együttműködési megállapodás aláírása ennek a 10 hónapos előkészítő munkának a gyümölcse – ezt Kriza Ákos, Miskolc első embere jelentette ki, kiemelve, hogy az aktus egyben a több száz éves szerteágazó török-magyar kapcsolatok megerősítése, illetve magasabb szintre lépése.

Mehmet Özhaseki Kayseri főpolgármestere elmondta, Kayseri 1.2 milliós lakosságával Törökország 6. legnagyobb városa, Kayseri tartomány székhelye. Kayseri már Kr. e. 3000-től lakott település volt. Több fontos kereskedő útvonal, például a Selyemút mentén fekszik. Az oszmánok kezére a 15. században került, s a mai város alapjait akkor tették le, s az azóta is töretlenül fejlődik. Mint mondta, a városban harmincnál is több kórház, 25 könyvtár, 34 mozi, 6. színházterem és öt múzeum van, de számos bevásárlóközpont, és hagyományos török bazár is megtalálható, 4 nagy egyetemmel és ugyanennyi ipari területtel rendelkeznek. A városban egyebek mellett irodai bútorokat, lajkástextíliákat, elektromos kábeleket, háztartási elektronikai gépeket, nagy ipari gépeket készítenek, ezek egy részét exportra. (forrás: mikom.hu)

Kayseri már Kr. e. 3000-től lakott település volt. Több fontos kereskedőútvonal, például a Selyemút mentén fekszik. Nem messze tőle található Anatólia egyik legrégebbi települése, Kültepe.
Mazaca néven Kappadókia királyainak székhelye volt, régi városrésze még őrzi az ősi emlékek egy részét. Kr. e. 260-ban a szászánida I. Sapur földig rombolta az akkor csaknem 400 000 fős települést. Később Nagy Szent Vazul hozott itt létre egyházi központot, majd I. Justinianus bizánci császár erős falakat és erődöt építtetett a városban.
A várost Kr. u. 647-ben az arab hadvezér, Muavija foglalta el Bizánctól. Az arabok a Kaisariyah nevet adták a városnak, ami a krábbi római Caesarea torzulása, majd a szeldzsukok ezt Kayserire módosították, amikor 1064-ben Alp Arszlan bevette a települést. 1243-ban mongol kézre került, a 15. században pedig oszmán uralom alá.

Kapcsolódó cikkeink

 Szijjártó Péter jelenlétében helyezték el a GS Yuasa miskolci akkumulátorgyárának alapkövét.

 

DVTK villamos Miskolcnak

Miskolc város polgármestereként úgy vélem, hogy azokat akik a diósgyőri legendás sportsikereket elérték, ma sem feledhetjük el.

Illusztráció

Hét elfogatóparancs volt érvényben egy húszéves férfi ellen, akit csütörtökön fogtak el Kazincbarcikán - tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Gyöngyös és Budapest kell Miskolcnak

Egy végrehajtás alatt álló gyöngyösi cég készítette, de egy budapesti cég működteti a miskolciak összefogására építő kedvezménykártya-rendszer internetes honlapját, a miskolcpont.hu-t – állítják a szocialisták.

2020. július 10., péntek, Amália