Újabb száz évig „futhat” a lillafüredi kisvonat

Írta: itv , - Frissítve: 7th February, 2018 - 5:29pm

Téma: 

Több mint hárommilliárd forintot fordítanak a kisvasút felújítására.

 

Várhatóan 2020. november 14-én a LÁÉV megalakulásának századik évfordulóján fogják átadni a kormányzati forrásból korhűen korszerűsített pályát és szerelvényeket. Ezeket a vonatokat eredetileg erdészeti feladatokra használták, csak később, a XX. század második felében nyert teret a turisztikai funkció.

 
Erdei turizmus
 

– 2010-től markáns szemléletváltás következett be az országban, melynek eredményeként fellendült az erdei turizmus is, de annak érdekében, hogy hazánk igazi húzóágazata legyen a turisztika, folyamatosan fejlesztünk. Néhány év alatt harmincnyolc kilátó épült és több tornyot megerősítettek, rengeteg erdei szálláshely újult meg és hamarosan kerékpár­út köti össze Egert és Miskolcot – hangsúlyozta Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a Miskolc-Lillafüreden tartott keddi sajtótájékoztatón.

 Ádám János

Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár azt emelte ki: „A Lillafüredi, Királyréti, Kemencei és Gyöngyösi Állami Erdei Vasutak rekonstrukciója összesen 6,045 milliárd forintból valósul meg.”

 

 Ádám János

Hazánk kisvasúthálózata elöregedett, felújítás híján öt éven belül be kellene zárni őket balesetveszély miatt. A lillafüredi vasút a legnépszerűbb, az évi 240 ezer fős forgalma a MÁV több fővonalának utasszámát lekörözi.

– A közbeszerzési eljárás után a tervek szerint szakaszokban indulhat a felújítás és várhatóan nem áll le a működés, a pályák kétharmadát használhatják a kirándulók a másfél éves építkezés ideje alatt is – tette hozzá az Észak­erdő Zrt. vezérigazgatója, Zay Adorján. – Jó esély van rá, hogy a program második ütemében a pálházi pályát is megerősítik.

Nagy öröm

 

– Nagy öröm számomra, hogy ilyen jó hírt jelenthetünk be. Képviselőként és lokálpatriótaként is a Bükk szerelmese vagyok, gyakran kirándulok itt a fiaimmal, és remélem, hamarosan a bánkúti sípálya megújulásáról is hírt adhatunk – tette hozzá Csöbör Katalin országgyűlési képvi­selő.

 Ádám János

Szeretik az emberek

 

Napjainkban a kisvasút a legnépszerűbb környezetkímélő tömegközlekedési eszköz és igen vonzó turisztikai attrakció.

Miskolcon például a Mikulás vonat minden évben rengeteg gyermeknek, családnak kínál felhőtlen kikapcsolódási lehetőséget.

-boon.hu-

 

 

Kapcsolódó cikkeink