Újra "10-es honvéd hét"!

Idén decemberben éppen 100 éve annak, hogy megrendezték a 10-es honvédek legnagyobb jótékonysági rendezvénysorozatát, a "10-es honvéd hetet". A Herman Ottó Múzeum Történeti Tárának munkatársai most egy olyan programsorozat álmodtak meg, amely bemutatja a Nagy Háborúnak egy eddig szinte ismeretlen oldalát, és összegezik az elmúlt években folytatott tudományos kutatások eredményeit is. 

1917 őszén széleskörű összefogás mellett zajlottak a ”10-es honvéd hét” előkészületei. November hónapban lázasan folyt mind a programok szervezése, mind a kiállításon bemutatni kívánt tárgyak gyűjtése, csoportosítása és feldolgozása. Az ezred újságjában külön is felkérték mindazokat, akik az „1914–1917 közötti években az ezred kötelékében harctéri szolgálatot teljesítettek, hogy emlékeiket, magánygyűjteményeiket – ... – bocsássák a hadikiállítás rendelkezésére.” 

A Herman Ottó Múzeum ezt szeretné megismételni most, örömmel vesznek minden, a korszakból származó tárgyat és dokumentumot. A felajánlásokból összegyűlt anyagot időszaki kiállítás keretében szeretnék majd bemutatni.

 

Forrás: www.hermuz.hu

 

 

Kapcsolódó cikkeink

A magyar versenyzők egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu Európa-bajnokság szombat délelőtti döntőiben.

Vitalij Klicsko ökölvívó, az UDAR (Ütés) párt vezetője bejelentette, hogy jelöltként készül ringbe szállni a 2015-ös ukrajnai elnökválasztáson - jelentette szerdán az ukrán média.

2020. május 25., hétfő, Orbán