2022 May 23 Monday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Orbán Viktor a V4–Dél-Korea csúcsról: Öt sikertörténet találkozott Budapesten

Forrás: hirado.hu, MTI Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A V4 országok és Dél-Korea vezetői csúcstalálkozót tartanak csütörtökön Budapesten.

Az elmúlt öt évben a visegrádi négyek (V4) és Dél-Korea közötti kereskedelmi forgalom 40 százalékkal nőtt, és reméljük, hogy az együttműködés a gazdaságon túlmutatóan tudományos és technológiai területekre is ki fog majd terjedni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a V4 és Dél-Korea csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön a Várkert Bazárban.

A magyar kormányfő kiemelte:

Öt sikertörténet találkozott itt, Budapesten. A közép-európai gazdaságok is „szép éveket” tudhatnak maguk mögött, és szép kilátásaik vannak, Dél-Korea pedig a világbajnokok közé tartozik a növekedés és a technológiai fejlődés tekintetében.

Orbán Viktor közölte: A találkozón megkérték a koreai elnököt, hogy kövesse figyelemmel a V4-ek legnagyobb közös gazdasági vállalkozását, a V4 gyorsvasút megépítését.

Jelezte: Egy 800 kilométer hosszú vasútipálya-beruházásról van szó, a négy fővárost kötnék össze gyorsvasúttal, és 12 órás menetidőt akarnak 5 órásra csökkenteni. Reményét fejezte ki, hogy ez a beruházás felkelti a koreai ipar érdeklődését is.

Dél-Korea elnöke szorosabb együttműködést szeretne a V4-gyel

Az együttműködés a V4 és Dél-Korea között egyre erősödik, és az országok vezetői elkötelezettek, hogy még szorosabbá tegyék a kapcsolatokat – mondta a dél-koreai elnök csütörtökön Budapesten.

Mun Dzse In a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Dél-Korea vezetőinek csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón kiemelte:

Nyitott gondolkodással a visegrádi vezetők megmutatták a V4-es együttműködés erejét.

Úgy vélte, sok a hasonlóság a visegrádi térség és Dél-Korea között, a hidegháború után a gyors demokratizálódás, gazdasági fejlődés volt jellemző mindjét helyen.

Béke és harmónia határozza meg a kapcsolatokat a V4 és Dél-Korea között,

a visegrádi csoport Dél-Korea számára fontos kereskedelmi partner, befektetési célpont, sok jelentős dél-koreai cég van itt jelen – mutatott rá.

Hidvéghi Balázs a BBC-nek: Elutasítjuk a szankciós csomagot, ugyanis túlmegy azon a határon, amelyet mi meghúztunk.