2023 June 05 Monday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Orbán Viktor: Ha kell, újból kiállunk a gátra Brüsszellel szemben

Forrás: hirado.hu Kép: hirado.hu

Brüsszelből a magyar családokat védő intézkedések miatt is számíthatunk támadásokra, ám ezeket ki tudjuk védeni – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában. A kormányfő szerint a támadások elhárításában szerepet játszanak a magyarok jogait is garantáló európai jogszabályok, valamint az elmúlt időszak igazolta: ha kell, „kiállunk a gátra és megvédjük a saját érdekeinket. ”

Ne legyenek illúzióink, nagyító alatt vizsgálgatnak bennünket Brüsszelben. Éppen ezért a magyar családokat védő intézkedések miatt is számíthatunk támadásokra, ám ezeket ki tudjuk védeni – mondta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor. Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak a brüsszeliták a gyermeket nevelő magyar családok tavaly befizetett személyi jövedelemadójának visszatérítéséről, a kormányfő kifejtette: logikusnak tűnik, ám nem feltétlenül igaz az a nagyvárosi hiedelem, miszerint „minél nagyobb egy település, annál több ész  is gyűlik benne össze”, illetve a birodalmi központnak tartott Brüsszelben, Európa politikai fővárosában megmondhatják, hol, kinek, mit kelleni csinálnia.

„A mi felfogásunk szerint egy település mérete és az ott rendelkezésre álló ész mennyisége között nincs egyenes arányú összefüggés” 

– mutatott rá a kormányfő.

Mint fogalmazott, „nagy különbség van Berlin és Budapest, egy francia középváros meg egy magyar kistelepülés között, tehát hagyni kell, hogy mindenhol olyan döntések születhessenek, ahol az élet természetes rendje szerint az logikus”.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Brüsszel részéről a családokat védő intézkedések miatt is számíthatunk támadásokra, ám ezeket részben a magyarok jogait is garantáló európai jogszabályoknak, részben a brüsszeli támadásokkal szemben mutatott kiállásának köszönhetően képesek leszünk elhárítani.

„Az elmúlt időszakban a magyarok bebizonyították, hogy nem vagyunk gyávák, nem száll inunkba a bátorságunk, kiállunk a gátra és megvédjük a saját érdekeinket. Itt is ez lesz majd ” 

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Kossuth rádió riporterének arra a korábban elhangzott kérdésére, hogy nem tart-e az alapélelmiszerekre elrendelt árstop miatt újabb kötelezettségszegési eljárás megindításától Magyarország ellen, a miniszterelnök úgy fogalmazott:

„Hogy Brüsszel mit fog tenni, nem tudjuk, mert ott nem a józan ész az uralkodó irányzat, hanem sokkal inkább a piaci dogmák, amelyek érvényességét sok tekintetben elfogadom, de a kizárólagosságát nem”.

Elvis rekordkísérlet kezdődött a Miskolci Egyetemen.