2021 October 28 Thursday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Októbertől igényelhető a zöld-csok kölcsön

Forrás: MTI Kép: Shutterstock

A kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot, amely további segítség a gyermekes családok számára – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya szombaton.

A tájékoztatás szerint októbertől igényelhető a zöld-csok kölcsön, amely jelentős pénzügyi segítséget jelent a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez, és ezzel hozzájárul a klímavédelmi, energiahatékonysági célok teljesítéséhez is.

A részleteket tartalmazó kormányrendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben – írták.

A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank által bejelentett, október 4-én induló, 200 milliárd forint keretösszegű NHP Zöld Otthon Program keretében, maximum 2,5 százalékos kamat mellett, és legfeljebb hetvenmillió forint összegig vehető fel hitel új, zöld otthonok építéséhez és vásárlásához.

A kormány jelenleg is kamattámogatást ad azoknak a többgyermekes családoknak, akik építkezéshez vagy lakásvásárláshoz családi otthonteremtési kedvezményt (csok-ot) igényelnek és mellé piaci alapon jelzáloghitelt vesznek fel. Így nekik – két gyermek esetén tízmillió, három vagy több gyermeknél 15 millió forint hitelösszegig – csak maximum három százalékos kamatot kell fizetniük, az e feletti részt az állam átvállalja – olvasható a közleményben.

Orbán Viktor: Nem hagyhatjuk, hogy tönkretegyék az egész európai középosztályt.