2024 June 18 Tuesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Orbán Viktor az új Néprajzi Múzeumról: A kincseink méltó helyre kerültek

Forrás: hirado.hu Kép: hirado.hu

A magyar kormány teljes egészében megvalósítja a Városligetbe tervezett programot, amely Európa legnagyobb kulturális beruházása – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum átadási ünnepségén elmondott beszédében, amelyben hangsúlyozta: a népművészet azt bizonyítja, hogy milyen jó magyarnak lenni, népi környezetünk pedig az új múzeumi épületben méltó helyre került.

Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum átadó ünnepségén elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy jelenleg a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházása a Városligetben zajlik. Kijelentette: a „magyar kormány hazánk forrásait Budapest legszebb parkjának rendbetételére fordítja.

Miközben mindenki azt bizonygatta, hogy ezt nem lehet megvalósítani, mi lépésről lépésre végigmegyünk ezen az úton. Április 3-án megkaptuk a felhatalmazást arra, hogy Európa legnagyobb kulturális programját teljes egészében megvalósítsuk.” – mondta.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a kultúra nem csak azt láttatja, hogy honnan jöttünk, de azt is kijelöli, hogy hova kell megérkeznünk. A népművészet megmutatja, hogy milyen jó dolog magyarnak lenni. Kijelentette: olyan nép vagyunk, amelynek a régi, honfoglalás előtti korokból nincs kézzelfogható emléke. De itt vannak a balladák, a táncok, a népművészet, és belőlük kirajzolódik, hogy milyen a magyar karakter, milyen a népünk sajátossága.

Nyelvünk és zenénk olyan helyekkel kötnek össze minket, ahol más európai népek nem jártak. Ha mi eltűnnénk, akkor velünk pótolhatatlan értékek tűnnének el a világból – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Néprajzi Múzeum átadó ünnepségén elmondott beszédében hangsúlyozta: Zsolnától Brassóig van valami hasonló a házak ornamentikáján, tulipános minták kanyarodnak. Nem csak a kultúrán, de a történelmen keresztül is ugyanazok a minták kanyarodnak végig. Páratlanul gazdag néprajzi örökségünk láttán pedig eltölt minket a szabadság érzete. Ma méltó helyre kerültek ezek a kincsek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum átadó ünnepségén.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szeptembertől 9500 magyar fiatal vesz részt a Honvéd Kadét Programban.