2022 December 01 Thursday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Orbán Viktor: A szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak

Forrás: hirado.hu, M1 Kép: hirado.hu

Az orosz–ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók, valamint az azok miatt kialakult európai energiaválság a fő témái a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének Balatonalmádiban. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: azon dolgoznak, hogy megvédjék a magyar embereket az energiaválság következményeitől. A Magyar Nemzet értesülései szerint a kormányfő talán még soha nem kérte ennyire erőteljesen a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőit, hogy tegyenek meg mindent a magyar családok védelméért, valamint azért, hogy Európa legkésőbb az év végén visszavonja a szankciókat – számolt be róla az M1 Híradója.

Szerdán kezdődött a Fidesz–KDNP kétnapos frakcióülése Balatonalmádiban, ahol a miniszterelnök is beszédet mondott.

Orbán Viktor a közösségi oldalán azt írta: a brüsszeli szankciók energiaválságba sodorták Európát. A Fidesz–KDNP-frakcióval ezért azon dolgoznak, hogy megvédjék a magyar embereket az energiaválság következményeitől.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a kormányfő beszédében hangsúlyozta: az orosz–ukrán háború mára a szankciók miatt globális gazdasági háborúvá vált, és arra kell készülni, hogy jövőre is folytatódni fog.

Orbán Viktor kiemelte: tavasszal arra számítottak, hogy a gazdasági körülmények a háború ellenére is tervezhetők lesznek, de Brüsszel szankciós politikája mindent megváltoztatott.

Azzal, hogy Brüsszel kereskedelmi, gazdasági és olajembargókat léptetett életbe Oroszországgal szemben és asztalra került a földgázvásárlási szankció is, az infláció és az árak is kilőttek. Egy hónap alatt megkétszereződött, majd megháromszorozódott a földgáz ára – mondta a kormányfő.

A mikor ezeket a szankciókat a nyár elején Brüsszelben Európára erőltették, akkor az uniós bürokraták azt ígérték, hogy ezek Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek

– hangsúlyozta. A szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak, és ha megszűnnének, akkor az árak megfeleződnének és az infláció is csökkenne. Ezért a lap információ szerint arra szólította fel a frakciók tagjait, hogy mindent tegyenek meg, hogy az EU legkésőbb az év végén visszavonja a szankciókat.

Fülöp Attila: A szociális területet hivatásként választók a családok biztonságáért, a nemzetért is dolgoznak.