2024 February 25 Sunday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Szijjártó Péter bejelentette, az elmúlt évek dinamikus fejlődést hoztak a magyar-török kapcsolatokban

Forrás: MTI Kép: hirado.hu

Újra kedves vendéget fogadhattunk Dunakeszin, Mehmet Kacir, Törökország ipari és technológiai minisztere tette nálunk tiszteletét. Áttekintettük a kétoldalú gazdasági együttműködés legfontosabb kérdéseit és örömmel állapíthattuk meg, hogy az elmúlt évek dinamikus fejlődést hoztak a magyar-török kapcsolatokban – írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Magyarországra irányuló török export tavaly rekordot döntött, kereskedelmi forgalmunk idén 29 százalékkal nőtt és kapcsolataink lehető legmagasabb bizalmi fokát bizonyítja az a tény, hogy mostanra szoros és hatékony hadiipari együttműködést is fel tudtunk építeni” – olvasható a Facebook-bejegyzésben.

Törökország továbbra is fontos szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztosításában, a tárgyalások jelenlegi állása szerint még az év vége előtt véglegesíteni tudjuk gázvásárlási megállapodásunkat a legnagyobb török energiavállalattal – fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: előrelépést jelent a legnagyobb vasútépítő vállalataink között létrejött megállapodás, melynek értelmében közösen fognak indulni az európai és Európán kívüli tendereken. Egyetértettünk abban is, hogy a két ország közötti légijáratok számát növelni kell, az ehhez szükséges lehetőséget pedig biztosítjuk a Turkish Airlines számára.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke a Fidesz–KDNP államfőjelöltje.