2024 July 25 Thursday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Hankó Balázs: A munka és a tanulás becsülete a megújított szakképzés kulcsa

Forrás: MTI Kép: MTI Fotó Mónus Márton

A munka és a tanulás becsülete a megújított szakképzés kulcsa – mondta az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár pénteken Makón.

Hankó Balázs a Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium 1,94 milliárd forintból, uniós támogatással megvalósuló fejlesztését bemutató rendezvényen kiemelte: a magyar szakképzés megújult, hiszen egyszerre ad kiváló mesterembereket és a csúcstechnológiában is szerteágazó ismeretekkel rendelkező sikeres magyar fiatalokat.

Országszerte 18 szakképzési centrum 34 telephelyén összesen 96 milliárd forintot fordítanak az iskolák bővítésére, átalakítására, energetikai korszerűsítésre, új épületek kialakítására és eszközbeszerzésre – közölte a politikus.

Kifejtette,

vonzóbbá vált a megújult szakképzés, hiszen tízből hatan ezt választják. Bár idén hat százalékkal csökkent a felvételizők száma, a technikumokba jelentkezőké három százalékkal emelkedett.

A magyar szakképzés egyszerre ad munkát, érettségit és lehetőséget – ha kell – a továbblépésre a felsőoktatásba – tudatta Hankó Balázs.

Az államtitkár kitért arra is: program indult a hátrányos helyzetű gyerekek kompetenciájának fejlesztéséért és szakképzésbe vonzásáért. Erre 23 milliárd forint áll rendelkezésre.

A kormány célja, hogy mindenkinek legyen olyan szakmája, mellyel előrébb lép, önmaga és családja sikerét szolgálja, és erősíti a magyar gazdaságot – hangsúlyozta a politikus.

Egy projekt december végéig 20 ezer álláskeresőt kíván bevonni a szakképzésbe a felnőttoktatáson keresztül – ismertette az államtitkár.

A szakképzés nyitott a felsőoktatás irányába is. A szükséges együttműködés megléte esetén a technikumok utolsó éve egy az egyben beszámít a felsőoktatási tanulmányokba. Ennek érdekében az ipari, a szakképzés és a felsőoktatás szereplőit összekapcsoló tudásközpontokat hoznak létre – mondta a politikus.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára hangsúlyozta, Makó sokat fejlődött az elmúlt tíz évben, élhetőbbé, biztonságosabbá vált. A sikerhez Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester, valamint Lázár János a térség fideszes országgyűlési képviselője és a kormány együttműködésére volt szükség.

Az elinduló beruházás azt üzeni, Makó meg akarja nyerni a jövőt. Ahhoz, hogy a város holnap is sikeres lehessen, kellenek a sikeres fiatalok és a mögöttük álló oktatási intézmények

– vélekedett a politikus.

Az államtitkár úgy fogalmazott, az oktatásba fektetett források minden forintja megtérül. A magyar kormány nemcsak beszél az oktatás korszerűsítéséről, hanem azt meg is valósítja.

Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta, az önkormányzat minden itt élőnek gondoskodni akar a minőségi oktatásról, szolgáltatásokról, a munkaerő-piaci kapcsolatokról, jó minőségű életről. A beruházás nagy lépés ahhoz, hogy a mai makói fiatalok ne akarják elhagyni a települést, nagyobb városokba, regionális központokba költözni.

Makó erős és büszke város, amely támogat minden korosztályt, az újszülöttektől az idősekig

– hangoztatta a politikus.

A 2026 tavaszára befejeződő projektben átalakítják és bővítik a több mint hétszáz diákot oktató intézmény Bajza utcai telephelyén álló iskolaépületet. A 30 százalékos megtakarítást eredményező energetikai korszerűsítés, valamint a bővítés mellett olyan 21. századi igényeknek megfelelő tantermeket alakítanak ki, amelyek segítségével az Ipar 4.0 valós iparági környezetében tudnak felkészülni a diákok a munkaerőpiaci kihívásokra.

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében.